pátek 13. července 2012

Chleba plný vitamínů

Z minula jsem Vám slíbila povídání o sušeném zeleninovém chlebu. Na tuto dobrotu už ale potřebujete vybavení, které každý v kuchyni nemá, a to sušičku na ovoce, v mém případě i zeleninu. Používá se běžně na sušení ovoce - křížal.Je spoustu druhů, jak v krámech s elektrospotřebiči, tak na internetu. Já jsem si mojí sušičku nevybrala, dostala jsem jí k narozeninám od maminky. Je báječná a vyhovuje mi, ale sama bych si vybrala jinou a hned vysvětlím proč. Moje sušička má každé patro dírovaté. Jsou to průduchy, kterými proudí vzduch ze spoda, kde je hlavní  foukač:)..Sušičku kterou bych ale doporučila ostatním, zvláště při výrobě chleba, je taková, která je bez děr. V podstatě je to mísa, do které hmotu vylijete. Já svojí díratou sušičku řeším pečícím papírem. Je to naprosto bez problémů, jen to není tak pohodlné, ale výsledek je stejný. Hlavně si umět poradit! Nejdůležitější na sušícím procesu je teplota vzduchu. Nesmí překročit 40stupňů. To je hranice, jak jsem už uvedla v předchozím příspěvku, kterou nesmíme překročit při žádné tepelné úpravě. Doba pečení se pohybuje okolo 12 hodin. Záleží na druhu zeleniny. Čím je zelenina vodnatější, tím se suší déle. Jelikož se neodvažuji nechávat sušičku v provozu bez mé přítomnosti v bytě, suším vždy přes noc. Receptů a různých kombinací zeleniny je spousta.Vždy do zeleniny přidávám semínka, většinou len, sezam a dýňová semínka, i na pohled je potom chlebík hezčí a chutnější.
 Chléb je dokonalý sytý produkt, který má spoustu kladů. Dodává energii, bezvadně zasytí,jelikož usušená zelenina v těle znovu nabobtná a skvěle chutná. Zkuste a uvidíte sami.

 
má sušička

 




takto veškerou zeleninu pomixujeme v mixéru 

poté, co jsme do hmoty přidali semínka, tak ji vytvarujeme do požadovaného tvaru, který si  sami libovolně zvolíme a zapneme sušičku


takto vypadá konečný výsledek

a takto na talíři


Na závěr pár rad a receptů. Nezapomeňte, že každý chleba má jinou konzistenci a potřebuje jinou dobu sušení. Vychytáte to už po druhém , třetím chlebu, nebo jestli jste zvyklí, dělat vše od oka , jako já, tak to pro vás nebude problém vůbec. Důležité také je, abyste nedělali chleba moc tenký, odhadem tak dva až tři centimetry. Užší se bude drolit a tlouštík se bude mnohem dýl sušit.
Teď pár receptů:
Chleba na obrázku: 2 červené papriky, hrst petrželky, půlka středně velké brokolice, dvě nastrouhané mrkve, pastyňák,naklíčená ředkvička, ze semínek sezam , len, dýně, slunečnice.
Chléb esejců: větší miska pšenice a žita asi 1:1, bazalka, stroužek česneku, majoránka, olivový olej, tymián, mořská sůl, cibule, kmín, mrkev, celer. Zde je krátká předpříprava. Obilí přes noc namočíme, ráno propláchneme, necháme celý den klíčit, večer propláchneme, totéž další ráno, a pomeleme v mlínku na kávu. Přidáme olivový olej , kmín a můžeme přidat trošku soli. Rozmícháme. V této podobě už můžeme chleba usušit, nebo ještě můžeme přidat zmíněnou zeleninu,nastrouhanou mrkev, kousek celeru, nakrájenou cibuli a koření. Poté klademe do sušičky a vytvarujeme až v ní, nebo si můžeme těsto i vyválet. Na vál nasypeme pšeničné klíčky, aby se těsto nelepilo, vyválíme placku, vykrájíme tvary, jaké chceme. Sušíme.

3 komentáře: